Share

 
fahej_150x150

                   

A FAHÉJ ÉS A CUKORBETEGSÉGA fahéjfa (Cinnamomum ceylanicum) a babérfélék családjába tartozik, mely ágainak megszárított belső kérge a világ egyik legősibb fűszere. Már 4500 éve is használtak fahéjat a kínai konyhában, valamint az egyiptomiak is ezzel balzsamozták be múmiáikat. De a fahéjat nemcsak illata, hanem gyógyító hatása miatt is alkalmazták az egész ázsiai térségben.

Fahéj-aldehid és eugenol a fahéj illóolajai, melyek serkentően hatnak a vérkeringésre az emésztésre (már Hippokratész is alkalmazta a fahéjat gyomorgyógyszerként) valamint antibakteriális és gombaölő hatással rendelkeznek.

A fahéjas melegborogatás elősegíti az ízületi gyulladások, a sportsérülések és a reumatikus panaszok enyhülését..

Arra, hogy a fahéj a vércukorra is hatást gyakorol Anderson RA. és Khan A. kutatócsapata figyelt fel egy vizsgálat során. Anderson és társai 2003-as kísérletében 60 II-es típusú cukorbetegségben szenvedő személynek adtak 40 napig a mindennapi táplálékukhoz néhány gramm (1, 3 vagy 6 gramm) fahéjat. 40 nap után mindhárom csoportnál a vércukor szint 18-29 %-os csökkenését figyelték meg.

A koleszterinszintre is hatással volt: a trigliceridek 23-30 %-kal, az LDL-koleszterin pedig 7-27 %-kal csökkent, mialatt a fahéjbevitelnek semmilyen befolyása nem volt a HDL-koleszterinre („jó koleszterin”).

Ezzel szemben a kontroll csoportokban egyáltalán nem volt statisztikailag jelentős változás sem a vércukorszintet, sem a koleszterin-és trigliceridértékeket illetően.

Azonban, amikor 40 nap után abbahagyták a fahéjbevitelt, a vércukorra gyakorolt pozitív hatás is megszűnt.

A kutatók szerint ezért a hatásért egy, a fahéjban található polifenolkötés, név szerint az MHCP, felelős. Az MHCP imitálja az inzulint, és együttműködik vele.

„ A fahéj főbb fajtái a Ceyloni fahéj és a Cassia fahéj, mely utóbbi Malajziában honos faj. A Cassia fahéjnak jóval magasabb a kumarin tartalma (átlagosan 2000-5000 mg/kg), mint a Ceyloni fahéjnak (< 15 mg/kg) nulla, de az íze is édesebb, az aromája is intenzívebb.”

Forrás: Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal, www.mebih.gov.hu


 

Kapcsolódó termékünk: Fahéj tabletta