Share

 
xillit-150x150

                   

A xilit természetes édesítőszer



Létezik egy édesítő, ami nemcsak azért érdemelne több figyelmet, mert kiváló alternatívát jelent cukor helyett, hanem azért is, mert különösen jó hatással van a fogakra és a felső légutakra.

Létezik egy édesítő, ami nemcsak azért érdemelne több figyelmet, mert kiváló alternatívát jelent cukor helyett, hanem azért is, mert különösen jó hatással van a fogakra és a felső légutakra.

Szinte minden zöldségben és gyümölcsben előfordul az a kristályos szénhidrát, amit a termékek csomagolásán csak "E 967" névre keresztelve találunk meg, a kémia C5H12O5-ként emlegeti, a hétköznapi nevén pedig xilitnek, esetleg nyírfacukornak nevezzük.

A második világháború idején Finnországban krónikus cukorhiány alakult ki, ezért az ottani kutatók cukorhelyettesítőket kezdtek keresni. A xilitet korábban ugyan már ismerték, de nagyüzemi előállítását és tisztítását a finn tudósok oldották meg. Azóta hallhattunk már róla néhány rágógumi, fogkrém, orrspray, multivitamin, esetleg rágótabletta reklámjában is. Mindezek ellenére nem biztos, hogy kellőképpen tudatosult bennünk, milyen jótékony hatásokkal számolhatunk, ha xilittartalmú termékre esik a választásunk. Összeszedtük a mellette szóló érveket.

Mi fán terem a xilit?

A xilit egy öt szénatomból álló, tisztán édes ízű, utóíz nélküli cukoralkohol, mely az emberi szervezetben is jelen van, mint a cukoranyagcsere egyik köztes terméke (napi körülbelül 15 grammot termelünk belőle). Jelenleg a kereskedelmi forgalomban kapható xilitet a nyírfa ragacsos nedvéből és kukoricából állítják elő, fehér színe természetes, nem mesterséges fehérítés következménye.

Jó tudni!

Ez a cukoralkohol az egyetlen olyan cukorhelyettesítő, amely anyagcserezavarok esetén is fogyasztható.

Mivel kinézetében és ízében is kifejezetten hasonlít a cukorra, kristályos formában a cukorhoz hasonlóan adagolhatjuk ételeinkhez és italainkhoz. Kivételt csak a kelt tészták képeznek, hiszen az élesztő nem képes lebontani a speciális szerkezetű édesítőt, amely a kristálycukornál 40 százalékkal kevesebb kalóriát és 75 százalékkal kevesebb szénhidrátot tartalmaz, ezért a fogyókúrázóknak is remek választás cukor helyett.

A xilit fogyasztásával alacsonyan tartható a vércukorszint (glikémiás indexe csak 7-es), lassan szívódik fel a szervezetben, és az inzulintól függetlenül hasznosul energiává. Ez utóbbi tulajdonsága miatt a cukorbetegek is biztonságosan alkalmazhatják.

A fogak védelmében

Klinikai kutatások támasztják alá, hogy a xilit megelőzi a lepedék és a fogszuvasodás kialakulását, azaz segítségével újszerű megvilágításba kerülhet a tejfogak és a maradandó fogak védelme is.

E mögött egyszerű biokémiai folyamatok állnak: a fogszuvasodásért felelős baktériumok a szájban ugyanis hat szénatomot tartalmazó cukrokat használnak fel növekedésükhöz, így az öt szénatomos szerkezetet nem tudják hasznosítani, nem képesek a fogszuvasodásért felelős savakat termelni. Fogaink védelmében tehát nemcsak fogkrém hanem akár rágógumi vagy szirup formájában is érdemes kipróbálni a xilitet.

Fújjuk!

A fül-orr-gégészetben is felfigyeltek már erre a természetes anyagra, és kutatások bizonyítják, hogy segítségével (orr- és szájspray formájában) hatékonyan csökkenthető a fül- és arcüreggyulladások kialakulásának esélye, illetve eredményesen alkalmazható légúti betegségek, asztma esetén is.

A szakemberek a xilites spray napi használata mellett is kiállnak, hiszen a xilit nemcsak az orrüreget hidratálja, hanem segíti az irritáló anyagok ürülését is a nyálkahártyáról, azaz csökkenti a baktériumok megtelepedésének esélyét. A xilit a szájba fújva ráadásul erős frissítő hatást fejt ki.

Biztonságos - de ésszerű mennyiségben

A xilitnek nincs egészségre ártalmas mellékhatása, ellenben hashajtó hatása miatt - egyéni adottságoktól függően - fokozatosan kell hozzászoktatni a szervezetet. Ésszerű mennyiségben fogyasztva azonban csak pozitív hatásait tapasztaljuk meg hosszútávon.


Forrás: házipatika.com

Kapcsolódó termékünk: Fahéj tabletta