Share

Rezveratrol 


 


A világon elsőként a Pécsi Tudományegyetemen tesztelték embereken is a vörös szőlőfajták magjában található, rezveratrol nevű hatóanyag cukorbetegekre gyakorolt hatását. Ennek alapján bebizonyosodott, rendszeres fogyasztása kedvező hatással van a vércukorháztartásra. Külföldön a kivonatot már a rákkutatás terén is vizsgálják.

A rezveratrol nevű hatóanyagot a vörös szőlőfajták magja tartalmazza. A betegek tabletta formájában és különösen nagy tisztaságban kapták. Azt még az orvosok se tudták, hogy közülük ki vett be placebót és ki valódi orvosságot. Ezt az eljárást nevezik kettős vak kontrollnak. 

A kísérlet egyértelműen kimutatta a rezveratrol kedvező élettani hatását. Az időskori elhízással járó, kettes típusúnak mondott cukorbetegségben csökkenti az inzulinrezisztenciát, csökkenti a szabad gyökök termelését, és javítja az inzulinnak a sejten belüli átvitelét – mondta a Hír Televíziónak a Pécsi Tudományegyetem II. számú Belgyógyászati Centrumának igazgatója. 

A rezveratrol hatását a rákos megbetegedéseknél is vizsgálják, külföldön már túl vannak az állatkísérleteken. Az Egyesült Államokban a rezveratrollal körülbelül 30-35 humán fázisú vizsgálat folyik jelen pillanatban. Van esély arra, hogy rezveratrol tartalmú gyógyszerek lesznek a piacon belátható időn belül – jelentette ki Sümegi Balázs, a Pécsi Tudományegyetem Biokémiai Intézetének igazgatója. A rezveratrol táplálékkiegészítőként régóta kapható. Egy tablettában körülbelül három liter vörösbornyi hatóanyag van. 

(hírTV)

 

KAPCSOLÓDÓ TERMÉKÜNK: 1x1 Rezveratrol kapszula