|
A paradicsomban lévő likopin csökkenti a szélütés, azaz a sztrók kialakulását
A paradicsom és a paradicsom tartalmú élelmiszerek – a magas likopin
antioxidáns tartalmuk miatt – csökkentik a sztrók kockázatát a
férfiaknál állítja egy új kutatás. A tanulmány szerint, ami a Neurology folyóiratban jelent meg, azoknál,
akiknek nagy mennyiségű likopin van a vérében 55%-kal kisebb a
valószínűsége a sztróknak, mint azoknál, akiknél alacsonyabb. |
|
A paradicsom és a paradicsom tartalmú élelmiszerek – a magas likopin antioxidáns tartalmuk miatt – csökkentik a sztrók kockázatát a férfiaknál állítja egy új kutatás.
A tanulmány szerint, ami a Neurology folyóiratban jelent meg, azoknál, akiknek nagy mennyiségű likopin van a vérében 55%-kal kisebb a valószínűsége a sztróknak, mint azoknál, akiknél alacsonyabb.
A kutatásban 1031 férfit vizsgáltak meg, akik 46 és 65 év között voltak. A kutatás elején megmérték a vérükben a likopin szintet majd 12 évig figyelték őket. Ez idő alatt 67 férfinek volt agyvérzése.
A 259 férfiból, akiknek alacsony volt a likopin szint a vérében 25-nek volt sztrókja, míg, akiknek, magas annál csak 11 esetben fordult elő, ez 56%-kal kevesebb. Mikor a kutatók csak a vérösszetételt nézték a magasabb likopin szintűeknél 59%-kal kevesebb volt az esélye a betegség kialakulásának, mint az alacsonyabb szintűeknél.
A tanulmány azt is megállapította, hogy a dohányosoknál kisebb mennyiségben fordul elő a likopin mint a nem dohányzóknál. A dohányzás egyik legveszélyesebb kockázati tényezője a sztrók.
A tanulmány arra is kitér, hogy azoknál, akiknek az étrendjükben sok a gyümölcs és a zöldség alacsonyabb a sztrók kockázata, mondta a tanulmány szerzője Eastern Jouni Karpi az Észak Finnországi Egyetem kutatója. A kutatás alátámasztja azt a régebbi világszerte ismert vizsgálatot, miszerint, ha az emberek több mint ötször fogyasztanak egy nap gyümölcsöt és zöldséget, azzal jelentősen csökkentik a sztrók kialakulását.
A likopin egyedülálló védelme
A tanulmány továbbá megvizsgálta a vérbe az alfa-karotin, a béta-karotin, alfa-tokoferol és retinol szintet, de nem találtak összefüggést az antioxidánsok és a sztrók kialakulása között.
Az egyik lehetséges ok, hogy a likopin jobban csökkentheti a sztrók kialakulásának kockázatát, mint más antioxidánsok magas aktivitása miatt. A likopin egy erős antioxidáns és ebben a vizsgálatban hatékonyabb volt, mint a béta-karotin a sejtvédő hatásukat tekintve.
Főzze a paradicsomot!
Bár sok hasznos tápanyag érzékeny a hőre, amikor a paradicsom fő, a hő feldolgozása ténylegesen emeli a cisz-likopin szintet, amely könnyen felszívódik a szervezetben. Ennek eredményeként a főtt paradicsom és paradicsom termékek általában nagyobb hatással vannak a vér likopin szintjére, mint a nyers paradicsom vagy paradicsomlé.
Likopin bevitelének a szervezetbe más fontos jótékony hatása is van, mint például, hogy csökkenti a koleszterin szintet, gyulladás csökkentő, segíti az immunrendszer működését és gátolja a trombózis kialakulását.
Más vizsgálatok kimutatták, hogy a magas likopin szint összefüggésbe hozható bizonyos rákos megbetegedések kockázatával is.
Például egy 2011-es kutatás bebizonyította, hogy akik paradicsomot vagy paradicsom tartalmú ételeket fogyasztanak, azok egészségesebbek és csökkenti a rák, a csontritkulás és a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát.
Egy a British Juornal of Nutritionban megjelent tanulmány szerint a főtt paradicsomban lévő likopin csökkenti vagy akár el is pusztíthatja a prosztata rákos sejteket.
A paradicsom nem az egyetlen élelmiszer, amely gazdag likopinban. A grapefruit, a görögdinnye, a guava, a papaya, a homoktövis és a csipkebogyóban is található ez a hatóanyag.
Jelentős likopinforrások (mg/100g):
Paradicsompüré 29,3 mg
Spagetti szósz 17,5 mg
Ketchup 17,0 mg
Paradicsomszósz 15,9 mg
Paradicsomkonzerv 9,7 mg
Paradicsomlé 9,3 mg
Csipkebogyó 6,8mg
Homoktövis 5,7mg
Guavé 5,4 mg
Görögdinnye 4,8 mg
Nyers paradicsom 3,0 mg
Papaja 2,0 mg
Rózsaszín grapefruit 1,5 mg
(Forrás: USDA adatbázis)
kapcsolódó termékek: 1X1 ANDROVIT FORTE KAPSZULA FÉRFIAKNAK, 1X1 MULTIVITAMIN PLUSZ FORTE KAPSZULA

A paradicsom és a paradicsom tartalmú élelmiszerek – a magas
likopin antioxidáns tartalmuk miatt – csökkentik a sztrók kockázatát a
férfiaknál állítja egy új kutatás.
A tanulmány szerint, ami a Neurology folyóiratban jelent
meg, azoknál, akiknek nagy mennyiségű likopin van a vérében 55%-kal kisebb a
valószínűsége a sztróknak, mint azoknál, akiknél alacsonyabb.
A kutatásban 1031 férfit vizsgáltak meg, akik 46 és 65 év
között voltak. A kutatás elején megmérték a vérükben a likopin szintet majd 12
évig figyelték őket. Ez idő alatt 67 férfinek volt agyvérzése.
A 259 férfiból, akiknek alacsony volt a likopin szint a
vérében 25-nek volt sztrókja, míg, akiknek, magas annál csak 11 esetben fordult
elő, ez 56%-kal kevesebb. Mikor a kutatók csak a vérösszetételt nézték a magasabb
likopin szintűeknél 59%-kal kevesebb volt az esélye a betegség kialakulásának,
mint az alacsonyabb szintűeknél.
A tanulmány azt is megállapította, hogy a dohányosoknál
kisebb mennyiségben fordul elő a likopin mint a nem dohányzóknál. A dohányzás egyik
legveszélyesebb kockázati tényezője a sztrók.
A tanulmány arra is kitér, hogy azoknál, akiknek az
étrendjükben sok a gyümölcs és a zöldség alacsonyabb a sztrók kockázata, mondta
a tanulmány szerzője Eastern Jouni Karpi az Észak Finnországi Egyetem kutatója.
A kutatás alátámasztja azt a régebbi világszerte ismert tanulmányt, miszerint
ha az emberek több mint ötször fogyasztanak egy nap gyümölcsöt és zöldséget,
azzal jelentősen csökkentik a sztrók kialakulását.
A likopin egyedülálló védelme
A tanulmány továbbá megvizsgálta a vérbe az alfa-karotin, a
béta-karotin, alfa-tokoferol és retinol szintet, de nem találtak összefüggést
az antioxidánsok és a sztrók kialakulása között.
Az egyik lehetséges ok, hogy a likopin jobban csökkentheti a
sztrók kialakulásának kockázatát, mint más antioxidánsok magas aktivitása
miatt. A likopin egy erős antioxidáns és ebben a vizsgálatban hatékonyabb volt,
mint a béta-karotin a sejtvédő hatásukat tekintve.
Főzze a paradicsomot!
Bár sok hasznos tápanyag érzékeny a hőre, amikor a
paradicsom fő, a hő feldolgozása ténylegesen emeli a cisz-likopin szintet,
amely könnyen felszívódik a szervezetben. Ennek eredményeként a főtt paradicsom
és paradicsom termékek általában nagyobb hatással vannak a vér likopin
szintjére, mint a nyers paradicsom vagy paradicsomlé.
Likopin bevitelének a szervezetbe más fontos jótékony hatása
is van, mint például, hogy csökkenti a koleszterin szintet, gyulladás
csökkentő, segíti az immunrendszer működését és gátolja a trombózis
kialakulását.
Más vizsgálatok kimutatták, hogy a magas likopin szint
összefüggésbe hozható bizonyos rákos megbetegedések kockázatával is.
Például egy 2011-es kutatás bebizonyította, hogy akik
paradicsomot vagy paradicsom tartalmú ételeket fogyasztanak, azok
egészségesebbek és csökkenti a rák, a csontritkulás és a szív- és érrendszeri
megbetegedések kockázatát.
Egy a British Juornal of Nutritionban megjelent tanulmány
szerint a főtt paradicsomban lévő likopin csökkenti vagy akár el is
pusztíthatja a prosztata rákos sejteket.
A paradicsom nem az egyetlen élelmiszer, amely gazdag
likopinban. A grapefruit, a görögdinnye, a guava, a papaya, a homoktövis és a
csipkebogyóban is található ez a hatóanyag.
Jelentős
likopinforrások (mg/100g):
Paradicsompüré 29,3
mg
Spagetti szósz 17,5
mg
Ketchup 17,0
mg
Paradicsomszósz 15,9
mg
Paradicsomkonzerv 9,7
mg
Paradicsomlé 9,3
mg
Csipkebogyó 6,8mg
Homoktövis 5,7mg
Guavé 5,4
mg
Görögdinnye 4,8
mg
Nyers paradicsom 3,0
mg
Papaja 2,0
mg
Rózsaszín grapefruit 1,5
mg
Csipkebogyó 6,8mg
(Forrás: USDA adatbázis)
|