A nyál alfa-amiláz termelését a szimpatikus idegrendszer szabályozza, a
stressz emeli az értékeit. Az enzim kimutatása kémiailag egyszerű, ami
oda vezetett, hogy a tanulmányokban az amiláz nyáltesztet gyakran a
stressz markereként alkalmazzák.
Courtney Denning-Johnson Lynch
(Wexner Medical Center, Columbus, Ohio, USA) a teszteket a Termékenység
és a Környezet hosszanti vizsgálata (Longitudinal Investigation of
Fertility and the Environ¬ment, LIFE) című tanulmányban résztvevő nőkön
végezte, melyben a környezetnek és az életmódnak a termékenységre
gyakorolt hatásait kutatta.
Mindegyik asszony vágyott gyermekre,
mégis 373 közül csak 54-nek sikerült ez egy éves meddőség után. Az ok a
szimpatikus idegrendszer fokozott aktivitása lehetett, ugyanis a
nyálpróbák szerint, melyeket a nők a kezdeti kivizsgálásnál és a
menstruációk első napján leadtak, a legmagasabb amiláz értéket
felmutatók (felső harmad) fele olyan gyakorisággal estek teherbe, mint a
legalacsonyabb értékkel bírók (alsó harmad).
A kortizon
értékekkel nem találtak összefüggést. Lynch már korábban ugyanezen
eredményre jutott egy angol nők csoportján végzett tanulmányában
(Fertility and Sterility 2011; 95: 2184–2189). Ott is párhuzam volt
látható az amiláz-, de nem a kortizon értékek részéről, a női
termékenységgel.
Lynch hangsúlyozza, hogy a stressz nem az
egyetlen oka a gyermek utáni beteljesületlen, vágynak. Azt tanácsolja a
leendő anyáknak, hogy próbálkozzanak a jógával, a meditációval és más
lazító technikákkal. A teherbeesés miatti görcsös erőlködéssel viszont
az ellenkező hatás érhető el.
A paradicsom és a paradicsom tartalmú élelmiszerek – a magas
likopin antioxidáns tartalmuk miatt – csökkentik a sztrók kockázatát a
férfiaknál állítja egy új kutatás.
A tanulmány szerint, ami a Neurology folyóiratban jelent
meg, azoknál, akiknek nagy mennyiségű likopin van a vérében 55%-kal kisebb a
valószínűsége a sztróknak, mint azoknál, akiknél alacsonyabb.
A kutatásban 1031 férfit vizsgáltak meg, akik 46 és 65 év
között voltak. A kutatás elején megmérték a vérükben a likopin szintet majd 12
évig figyelték őket. Ez idő alatt 67 férfinek volt agyvérzése.
A 259 férfiból, akiknek alacsony volt a likopin szint a
vérében 25-nek volt sztrókja, míg, akiknek, magas annál csak 11 esetben fordult
elő, ez 56%-kal kevesebb. Mikor a kutatók csak a vérösszetételt nézték a magasabb
likopin szintűeknél 59%-kal kevesebb volt az esélye a betegség kialakulásának,
mint az alacsonyabb szintűeknél.
A tanulmány azt is megállapította, hogy a dohányosoknál
kisebb mennyiségben fordul elő a likopin mint a nem dohányzóknál. A dohányzás egyik
legveszélyesebb kockázati tényezője a sztrók.
A tanulmány arra is kitér, hogy azoknál, akiknek az
étrendjükben sok a gyümölcs és a zöldség alacsonyabb a sztrók kockázata, mondta
a tanulmány szerzője Eastern Jouni Karpi az Észak Finnországi Egyetem kutatója.
A kutatás alátámasztja azt a régebbi világszerte ismert tanulmányt, miszerint
ha az emberek több mint ötször fogyasztanak egy nap gyümölcsöt és zöldséget,
azzal jelentősen csökkentik a sztrók kialakulását.
A likopin egyedülálló védelme
A tanulmány továbbá megvizsgálta a vérbe az alfa-karotin, a
béta-karotin, alfa-tokoferol és retinol szintet, de nem találtak összefüggést
az antioxidánsok és a sztrók kialakulása között.
Az egyik lehetséges ok, hogy a likopin jobban csökkentheti a
sztrók kialakulásának kockázatát, mint más antioxidánsok magas aktivitása
miatt. A likopin egy erős antioxidáns és ebben a vizsgálatban hatékonyabb volt,
mint a béta-karotin a sejtvédő hatásukat tekintve.
Főzze a paradicsomot!
Bár sok hasznos tápanyag érzékeny a hőre, amikor a
paradicsom fő, a hő feldolgozása ténylegesen emeli a cisz-likopin szintet,
amely könnyen felszívódik a szervezetben. Ennek eredményeként a főtt paradicsom
és paradicsom termékek általában nagyobb hatással vannak a vér likopin
szintjére, mint a nyers paradicsom vagy paradicsomlé.
Likopin bevitelének a szervezetbe más fontos jótékony hatása
is van, mint például, hogy csökkenti a koleszterin szintet, gyulladás
csökkentő, segíti az immunrendszer működését és gátolja a trombózis
kialakulását.
Más vizsgálatok kimutatták, hogy a magas likopin szint
összefüggésbe hozható bizonyos rákos megbetegedések kockázatával is.
Például egy 2011-es kutatás bebizonyította, hogy akik
paradicsomot vagy paradicsom tartalmú ételeket fogyasztanak, azok
egészségesebbek és csökkenti a rák, a csontritkulás és a szív- és érrendszeri
megbetegedések kockázatát.
Egy a British Juornal of Nutritionban megjelent tanulmány
szerint a főtt paradicsomban lévő likopin csökkenti vagy akár el is
pusztíthatja a prosztata rákos sejteket.
A paradicsom nem az egyetlen élelmiszer, amely gazdag
likopinban. A grapefruit, a görögdinnye, a guava, a papaya, a homoktövis és a
csipkebogyóban is található ez a hatóanyag.
Jelentős
likopinforrások (mg/100g):
Paradicsompüré 29,3
mg
Spagetti szósz 17,5
mg
Ketchup 17,0
mg
Paradicsomszósz 15,9
mg
Paradicsomkonzerv 9,7
mg
Paradicsomlé 9,3
mg
Csipkebogyó 6,8mg
Homoktövis 5,7mg
Guavé 5,4
mg
Görögdinnye 4,8
mg
Nyers paradicsom 3,0
mg
Papaja 2,0
mg
Rózsaszín grapefruit 1,5
mg
Csipkebogyó 6,8mg
(Forrás: USDA adatbázis)