Share 

Hogyan hozz döntést, ha nem tudsz dönteni?


Amikor döntünk, akkor tulajdonképpen nem teszünk mást, mint különböző lehetőségeket mérlegelünk, aztán választunk közülük, melyik lesz számunkra, egy adott probléma során a legcélszerűbb megoldás. Az alapszituáció azonos, mindegy hogy a továbbtanulás, pályaválasztás, egy állásajánlat elfogadása, a szombati buli kiválasztása vagy a hozzád illő ruhamárka megtalálása a cél.


Biztos belefutottál már Te is abba a helyzetbe, hogy szerettél volna jó döntést hozni valamivel kapcsolatban, de csak gondolkodtál és gondolkodtál, de nem jutottál eredményre. Túlgondoltad a dolgot.A döntésképtelenségnek sok oka lehet: nincs elég önbizalmad -LARCH-, aggódsz a jövőd miatt - MIMULS -  vagy épp másoknak akarsz megfelelni - CENTAURY. Vagy nem tudod, hogy két lehetőség közül melyiket választ - SCLERANTHUS, vagy érzed, hogy valamit lépned kéne, de nem tudod merre indulj - WILD OAT.

Íme 3+1 tipp, ami segíteni fog.

#1 – Cselekedj!

Ez az egyik legjobb módszer, hogy végre abbahagyd az állandó hezitálást. Nem mondom, hogy végre kell hajtanod minden változtatást, de legalább egy kis lépést tegyél - HORNBEAM.

Például: szeretnél elköltözni egy másik városba. Nem mondom, hogy azonnal pakolj, lesz, ami lesz. De: nézz körül, hogy hol tudnál abban a városban lakni, milyen munkalehetőségek vannak, stb. Ismerd meg a problémád minden apró részletét, szerezz meg ezzel kapcsolatban minél több infót.

+1 tipp: Fogj egy A4-es papírt, hosszában húzz egy vonalat, és írd fel a vonal két oldalára: Negatív és Pozitív. Aztán folytasd az agyalást, és írj fel minden egyes dolgot, ami a problémáddal kapcsolatban eszedbe jut, és sorold be őket a két jelző alá. Adj időt Magadnak arra, hogy végiggondolj mindent. Így egyben látod az érveket és ellenérveket.

Ezekkel a módszerekkel sokkal közelebb leszel ahhoz, hogy jó döntést tudj hozni, és előmozdít Téged a hezitálás állapotából is.

#2 – Irányítsd a figyelmed másra

Néha, ha nem tehetsz semmit azért, hogy kilépj ebből a helyzetből, egyszerűen kezdj el mással – egészen mással – foglalkozni. Foglalkozz inkább a hobbiddal, vagy egy másik feladattal, ami leköti az agyad. Amikor ezt megteszed, kicsit feloldod Magadban a korlátokat a problémáddal kapcsolatban, és így könnyebben találsz megoldást, vagy csak egy másik nézőpontot.


#3 – Ne beszélj állandóan a problémádról - HEATHER

Persze, sokan vagyunk ezzel így: ha nem tudunk valamivel kapcsolatban döntést hozni, megkérdezzük a családunkat, barátainkat, kollégákat, stb., nekik mi a véleményük az adott helyzetről - CERATO. Aztán persze mindenki igyekszik megoldást adni Neked, de végül oda kerülsz, hogy kb. 20 érved lesz mellette és ellene, és Te végképp összezavarodsz.

Tehát mi a teendő?

Csak olyan emberekkel beszélj, akik tényleg hasznos segítséget adhatnak Neked, és utána ülj le egy sötét sarokba és gondold át a hallottakat – majd a saját értékrended alapján próbálj dönteni. Ez nagyon fontos! Ne másoknak akarj megfelelni, hiszen nem ők élik a Te életedet!


Tehát itt van egy 4 lépéses terv, amit végrehajthatsz ilyen helyzetben:

  1. analizálj, próbáld külső szemmel nézni a problémádat, és írj egy listát,
  2. ha az első lépésre nincs lehetőséged, irányítsd a figyelmed teljesen másra
  3. kérd ki olyan emberek tanácsát, akik tényleg segíthetnek a megoldásban
  4. végül dönts

Forrás: http://www.mesterelmekepzo.hu/hogyan-hozz-dontest-ha-nem-tudsz-donteni/

kapcsolódó termékek: Bach-virágeszenciák


Bach-virágeszenciák