Share

A FAHÉJ                                                                Kapcsolódó termék: Fahéj tablettaFahéjA fahéjfa fajok a babérfélék családjába tartoznak, mely Dél-, Délkelet-Ázsiában honosak, mely ágainak megszárított belső kérge a világ egyik legősibb fűszere. Kis termetű, örökzöld fák, apró, fehéres virágai a levelek hónaljában kis virágzatokban nyílnak. Fiatal ágainak kérge vagy annak őrleménye a fűszer. .

Fűszerként hazánkban két féle fahéjjal találkozhatunk, az egyik a kínai fahéjfa (Cinnamomum cassia, C. aromaticum), a másik a drágább ceyloni fahéjfa (Cinnamomum zeylanicum, Cinnamomum verum).
A két fából származó fűszerek tulajdonságai eltérnek egymástól
- illatukban,
- kéregdarabok vastagságában, míg a ceyloni 0,2-0,8 mm vastagságú, addig a a kínai 1-3 mm vastagságú.
- kumarin* tartalomban. A kínai fahéjfa kérge 0,1-0,44% kumarint tartalmaz, a ceyloniban csak nyomokban fordul elő ez a vegyület.

Kumarin: olyan vegyület, mely hatással van a véralvadásra és a máj működésére.
"Európában több ország  élelmiszerbiztonsági hivatala maximálta az egyes élelmiszerfajták kumarintartalmát. Napi 2 g 0,3%-os kumarintartalmú Cinnamomi cassiae cortex fogyasztásával egy 60 kg-os ember éppen eléri a 0,1 mg/ttkg-os javasolt maximális bevitelt."(forrás:Gyógyszerészet, 2008. október)

Már 4500 éve is használtak fahéjat a kínai konyhában, valamint az egyiptomiak is ezzel balzsamozták be múmiáikat, az antik római és görög kultúrákban rituális célokra alkalmazták. Európában nagyon drágán lehetett beszerezni, főleg orvosi célra használták megfázás, emésztőrendszeri problémákra, a XX. században kísérletekben antibakteriális, fungisztikus, görcsoldó, gyulladásgátló, antioxidáns hatását igazolták.(forrás: Gyógyszerészet, 2008/október)

Fahéj-aldehid és eugenol a fahéj illóolajai, melyek serkentően hatnak a vérkeringésre az emésztésre, valamint antibakteriális és gombaölő hatással rendelkeznek. már Hippokratész is alkalmazta a fahéjat gyomorgyógyszerként) A fahéjas melegborogatás segít ízületi gyulladások, sportsérülések és reumatikus panaszok esetén.

KUTATÁSOK

A '80-as évek végén számoltak be először a fahéj vércukorszint-csökkentő határól első tudományos publikációk Bailey és munkatársai.
Azt a tényt, hogy a fahéj a vércukorra is hatást gyakorol Anderson RA. és Khan A. kutatócsapata is igazolt egy vizsgálat során. Anderson és társai 2003-as kísérletében 60 II-es típusú cukorbetegségben szenvedő személynek adtak 40 napig a mindennapi táplálékukhoz néhány gramm (1, 3 vagy 6 gramm) fahéjat. 40 nap után mindhárom csoportnál a vércukor szint 18-29 %-os csökkenését figyelték meg. A koleszterinszintet is pozitívan befolyásolta: a trigliceridek 23-30 %-kal, az LDL-koleszterin pedig 7-27 %-kal csökkent, mialatt a fahéjbevitelnek semmilyen befolyása nem volt a HDL-koleszterinre („jó koleszterin”).

Ezzel szemben a kontroll csoportokban egyáltalán nem volt statisztikailag jelentős változás sem a vércukorszintet, sem a koleszterin-és trigliceridértékeket illetően.

Azonban, amikor 40 nap után abbahagyták a fahéjbevitelt, a vércukorra gyakorolt pozitív hatás is megszűnt.

Úgy vélik, hogy ezen hatásért egy, a fahéjban található polifenolkötés, név szerint az MHCP, felelős. Az MHCP imitálja az inzulint, és együttműködik ezzel a hormonnal.